PCR tesztek

Ez a vizsgálat a polimeráz-láncreakció (szokásos rövidítése PCR, amely az angol polymerase chain reaction elnevezésből származik) amely egy molekuláris biológiai technológia a DNS kópiák megsokszorozására analízis céljából. Ezt a módszert gyakran használják a laboratóriumokban az örökítő anyagokkal kapcsolatos vizsgálatokra (különösen örökletes és fertőző betegségek kimutatására) és rokonsági vizsgálatok elvégzésére.

Az új típusú koronavírus (a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19) esetében ez a módszer akkor alkalmazható, amikor a vírus már nagy mennyiségben megtalálható a véráramban és a felső légutak nyálkahártyáin és a betegség kezdeti tünetei is megjelennek. Nagy valószínűséggel már a tünetek megjelenése előtt napokkal kimutathatóvá válik vírus, de nem minden esetben, ezért kell megismételni a vizsgálatot. Az, hogy valaki korábban átesett-e a fertőzésen azt a PCR vizsgálattal nem lehet megállapítani.

Szerológiai tesztek

A szerológia, a vérszérum (vérsavó), és más testnedvek (pl. nyál, ondó stb.) tudományos vizsgálata, amely általában az antitestek diagnosztikai azonosítására utal és több fajta technikája is létezik. 

Az új típusú koronavírus (a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19) esetében a szerológiai vizsgálat az immunrendszer által a vírus ellen termelt (először IgM majd IgG típusú) ellenanyagok fehérjéinek kimutatásán alapul. Ezért ez a teszt típus a nem tünetes hordozók esetében is érdekes lehet, mivel a kimutatás során a szerológiai tesztek már akkor jeleznek, amikor a szervezet már észlelte a vírust és elindult az ellenanyagok nagy mennyiségben való „gyártása”. Sürgős helyzetben praktikusan általában már nem alkalmazzák, mivel a COVID-19 betegség ténye a klinikai tünetek alapján beazonosítható.