A koronavírus fertőzés 3, (de akár 0-24) napig is tünetmentes lehet, lefolyása az enyhe (megfázásos jellegű) tünetektől a súlyos betegségen (tüdőgyulladáson) át a halálig terjedhetnek. A koronavírus a tüdő alsó lebenyeiben okozhat gyulladást és váladék-képződést. A köhögéssel, lázzal, fáradékonysággal járó szakasz 7-8 napon át tart, majd kialakulhat az ARDS (akut légzőszervi distressz szindróma), amely az életet is veszélyeztetheti. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknek az immunrendszere sérült (HIV fertőzöttek, kemoterápiában részesülő daganatos betegek, transzplantáltak) és idősek.

Főbb tünetek:

 • láz
 • köhögés
 • légszomj

A COVID-19 betegség lefolyása:

 • 80%-ban enyhe lefolyású, felső légúti tünetekkel járó betegség, 
 • 15 %-ban tüdőgyulladás,
 • 5 %-ban súlyos tüdőgyulladás, (1-3 %-ban életet veszélyeztető)

Kezelés/gyógyítás:

A SARS-CoV-2 okozta COVID-19 betegség egyelőre nem gyógyítható,  védőoltás ellene nincs, kezelése támogató terápiákkal történik. A kezelés módja nagyban függ attól, hogy a fertőzött a betegség szempontjából mennyire veszélyeztetett.

 1. Tünetmentes és/vagy enyhe tünetes fertőzöttek
  Tekintettel arra, hogy a fertőzöttek nagyrésze mindenféle különösebb kezelés nélkül (mint egy megfázásból) meggyógyul, számukra nincs szükség terápiára. Ami fontos az a megfelelő folyadékbevitel, vitaminpótlás és a karantén betartása, ezért
  a kezelés célja elsősorban a tünetek enyhítése.
 2. Tüdőgyulladás
  Azok, akiknél a fertőzés lejutott a tüdőbe és 60 év felettiek vagy dohányosok vagy immunszupresszív terápiában részesülnek, az első szakaszban említetteken túl; 
  a kezelés célja a szövődmények kialakulásának megelőzése antivirális kezeléssel (és indokolt esetben a bakteriális szövődmények megelőzésére antibiotikumos kezelés).
 3. SARS (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma)
  Azoknál a betegeknék, akiknél a tüdőben lévő váladék mennyisége fulladást válthat ki, a fenti kezeléseken túl; 
  a kezelés célja az életfunkciók stabilizálása, oxigén támogatással, szükség esetén lélegeztetéssel.

Különleges (beteg) csoportokra vonatkozó információk:

Terhes nők

 • A terhes nők érzékenységéről jelenleg nincs elegendő információ a közzétett tudományos jelentésekből, azonban
 • általában olyan immunológiai és élettani változásokat tapasztalnak, amelyek hajlamosabbá tehetik őket a vírusos légúti fertőzésekre, ideértve a COVID-19-et is.

Szoptatás

 • A korábbi koronavírus járványok során az anyatejben nem fedezték fel a vírust, de arról még nincs információ, hogy a COVID-19-ben szenvedő anyák átvihetik-e a SARS-CoV-2 vírust az anyatejbe.
 • Általános álláspont, az anyának szoptatnia kell, miközben óvintézkedéseket kell tenni (bőrfertőtlenítés, megfelelő maszk használata) a vírus átadásának elkerülése érdekében.
 • Bizonyítottan COVID-19-ben szenvedő anyák számára megfontolandó (az akár más egészséges anyától származó) pasztőrizált anyatejjel való nem közvetlen (megfelelően steril körülmények között lefejt tejjel történő) táplálás.

Gyermekek

 • Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a gyermekek hajlamosabbak lennének a COVID-19 betegségre, de nem is védettek a fertőzéstől.
 • Az eddig Kínából bejelentett legtöbb megerősített COVID-19 eset felnőtteknél fordult elő, eddig a gyermekekben a súlyos akut légzőszervi szindróma viszonylag ritka.

Egyéb adatok

Halálesetek korcsoportonként

Korcsoport Halálozás Megjegyzés
80 évnél idősebbek 14,8 % Az adatok hozzávetőlegesek és folyamatosan változhatnak
70-79 év közöttiek 8,0 %
60-69 év közöttiek 3,6 %
50-59 év közöttiek 1,3 %
40-49 év közöttiek 0,4 %
30-39 év közöttiek 0,2 %
20-99 év közöttiek 0,2 %
10-19 év közöttiek 0,2 %
9 év alattiak nincs adat

 

 

 •