SARS-CoV-2

A vírus (szó jelentése=méreg) nem élőlény, önmagában életképtelen és 1892-es felfedezése óta eddig kb. 5000 faját fedezték fel. A baktériumoknak, gombáknak, növényeknek, állatoknak és az embernek is vannak vírusos fertőzései. A vírusok többsége csak egy fajhoz tartozó élőlényt képes megbetegíteni, de vannak több fajt is megbetegíteni tudó is. 

A világjárványokat okozó vírusok (pl.: spanyolnátha, H1N1 influenzavírus család, HIV stb.) más-más módon szaporodnak, terjedhetnek.

A SARS-CoV-2 koronavírus a vírusok IV. csoportjába tartozó pozitív szálú ssRNS vírusok közé, a Nidovirales (azért nidus=fészek a rend neve, mivel fészkes elrendeződésű szubgenomikus mRNS szintézise a strukturális fehérjéknél) rendjébe és a koronavírusok (Coronaviridae / corona=napkorona) családjába, azon belül a bétakoronavírusok nemzetségébe tartozik.

SARS-CoV-2

Emberi koronavírusok

Jelenleg hét az embert megbetegítő koronavírus faj ismert. Ezek közül négy: HCoV-229E(wd), HCoV-OC43(wd), HCoV-NL63(wd), HCoV-HKU1(wd), enyhe lefolyású (megfázásos, nátha jellegű), betegséget okoz, de a másik három új koronavírus (novel coronaviruses) akár halálos kimenetelű is lehet:

  • SARS-CoV
    2002/2003-ban okozott SARS (severe acute respiratory syndrome/súlyos akut légzőszervi szindróma) járványt, melyben több, mint nyolcezren betegedtek meg és halálozási arány 9-10% között volt.
  • MERS-CoV
    2012-2014 között a (Middle East Respiratory Syndrome/Közép-keleti légzési tünetegyüttes vírus) 282 ember haláláért volt felelős.
  • SARS-CoV-2 COVID-19 elnevezésű betegség kórokozója. Az MN908947 génbankszámú SARS-CoV-2 örökítő anyaga 29903 nukleotidból áll. A vírus vizsgálata során bebizonyosodott, hogy SARS- (Severe Acute Respiratory Syndrome/heveny légzési megbetegedést okozó tünetegyüttest okozó) vírushoz és a MERS-hez hasonlóan állatokról emberre (zoonózis) terjedő vírusról van szó, melynek nem ismerik a természetes gazdafajtáját csak gyanítják, hogy kígyó vagy denevér lehet (genetikai hasonlóság), de köztigazda is lehetséges (pl. tobzoska).

A vírus szerkezete