Gyakran Ismételt Kérdések

GYIK

Mi a különbség a koronavírus, a COVID-19 és a SARS-CoV-2 között?

A koronavírus a vírusok egy osztályának gyűjtőneve, a felszínén található fehérjék koronaszerű elrendezése miatt. A SARS-CoV-2 az új koronavírus konkrét neve, amely a COVID-19 nevű betegséget okozza.

A koronavírusok csak állatokban voltak eddig?

Nem. Eddig hét különböző koronavírust izoláltak, melyből négy "csak" náthaszerű betegséget okoz, három pedig kompikációkkal járó betegséget is kiválthat.

Úgy hallottam, hogy ez olyan mint az influenza igaz ez?

Nem. Az influenzát az ortomixovírusok családjába tartozó influenzavírus (A,B.C) okozza, A SARS-CoV-2 pedig egy olyan koronavírus, amelyet korábban nem azonosítottak. A 2019-es koronavírus-betegséget okozó vírus nem azonos azokkal a koronavírusokkal, amelyek általában az emberek körében enyhe betegségeket okoznak, mint például a megfázás.

KI adta a 2019-es koronavírusbetegség, rövidítve COVID-19 nevet?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. február 11-én jelentette be annak a betegségnek a hivatalos nevét, amely a 2019. év decemberében új koronavírus fertőzést okozott Wuhanban (Kína).
A COVID-19-ben a „CO” jelentése „korona”, „VI” a „vírus” és „D” a betegséget (Disease) jelenti. Korábban ezt a betegséget „2019 új koronavírusnak” vagy „2019-nCoV” -nek nevezték.

A meleg időjárással eltűnik ez a vírus?

Valószínűleg nem. Jelenleg nem ismert, hogy az időjárás és a hőmérséklet mennyire befolyásolja a vírus terjedését, de a járvány jelenlegi szakaszában az észlelhető, hogy a melegebb éghajlatokon is terjed a vírus. A hőmérséklet növekedése az emberek szokásait változtatja meg (ritkábban utaznak összezárva, többet sétálnak, gyakrabban vannak szabad levegőn, kevesebbet tartozkódnak zárt helyeken, pl.: bevásárlóközpontok, gyakrabban választanak olyan szabadidős tevékenyégeket, melyet a szabadban végezhetnek) ezért csökkenhet a fertőzések száma.

Terjedhet a fertőzés tárgyakkal?

Valószínűleg nem, vagy csak kis mértékben.
Az emberről-emberre való közvetlen fertőzés bizonyított, de még mindig sok az ismeretlen tényező a SARS-CoV-2-vel kapcsolatban. A korábban megjelent két másik súlyos betegségeket okozó (MERS-CoV és SARS-CoV) vírusok közül genetikailag inkább rokon a SARS-CoV-hez, mint a MERS-CoV-hez a SARS-CoV-2, de mindkettő béta-koronavírus. Noha nem tudható még biztosan, hogy a SARS-CoV-2 ugyanúgy viselkedik-e, mint a SARS-CoV és a MERS-CoV, mindkét korábbi koronavírusból nyert információkat felhasználhatjuk iránymutatásra. Ezeknek vírusoknak nagyon kicsi a túlélési esélye felületeken, ezért kizárható a terjedés kockázata az olyan termékekről vagy csomagolásokról melyeket több napig vagy hétig szállítanak alacsony környezeti hőmérsékleten.
Az azonban, hogy friss csálcseppekel szennyezett tárgyakkal (pl. kilincs, villanykapcsoló stb.) nem adható át a fertőzés nem zárható ki teljesen, de a valószínűsége nagyon csekély.

Igaz, hogy az új koronavírus nem veszélyesebb, mint az infuenza?

Nem. A szezonális infuenza halálozási aránya 0,1% körül van, azaz ezer fertőzöttből egy hal meg, a SARS-CoV-2 esetében ez az arány 1,5-3% között mozog, azaz ezer fertőzöttből 15-30 haláleset várható.

Miért más a halálozási mutató a különbözo földrajzi helyeken?

A SARS-CoV-2 fertőzés kapcsán a világon fertőzöttek kb. 20%-a lesz beteg. A halálozási arányt a súlyosan megbetegedő kb. 5% egészségügyi ellátásának színvonala határozza meg. A járvány természetéből fakad, hogy egy olyan országban, ahol kevés a fertőzött, kevesebb lesz beteg, a kevesebb beteget könyebb ellátni (egészségügyi infrastruktúra és humán erőforrások), mint ahol magas a fertőzöttek és ezért a betegek száma is.